Wednesday, July 27, 2011

my new sculpture:GENERATIONS in Serbia

GENERÁCIÓK

A szobrom több, mint egy család. A tojás (szerbül jaja) a születés szimbóluma önmagában is. Viszont a figurák önállóan is egy-egy külön szobor, önmagukban is teremtésfigurák, felölelik az emberiséget. Így együtt alkotnak egy családot, ahol a figurák a család részévé válnak, tehát jelentik az EREDETET, a rokonságot, a generációkat.
A játékosság, a humor tehát ami a tojás és a búgócsiga forma belekeverésével megvezeti a nézőt, igazából egy komoly nemzetközi szimbólumrendszer, ahol ott a tojás, mint tradicionális forma a folklórba visszavezetve, a Föld, az Anyaistenség, az isteni Totem, szívében a házzal és az emberekkel, mint áldozat, felajánlás, vagy az Isten kiengesztelése, hogy az megnyugodjon, és ne büntesse a népet.
A totemnek felajánlott áldozatok, akik magukat ajánlották fel, megmászva a lépcsőt./The figures offered themselves to the totem after climbing up the stairs, to stop the God punishing the people.


Title of the sculpture:
GENERATIONS

sizes: the family composition around:
2.50x 2 x2 meter
papa: 130x 80x 260 cm (from 2 parts)
mama:140x 75x 75 cm (from 2 parts)
baby: 30x 60x 30 cm

material:terracotta
date: 2011

Placed: in Serbia, Kikinda, Terra Colony of Art
Ez a szoborcsoport makettje, összeillesztés után ez lesz az elrendezésük./ This is the maquett how it will be in composition after burning them.
A totem férfi, még égetés előtt. Égetés után összeillesztik, mélyvörös színe lesz, és a
250x 130x80 cm-es totem monumentálissá válik./The two parts of the man will be in one after burning them. He will be 250 cm high.A mama összeillesztés után 140x75x75 cm-es lesz, kiegészítve a bébivel és a totem apával teljes családot alkot majd./ The mama will look similar to this, after put the 2 parts together.Várhatóan még télig látom majd kiégetve egyben a Terra szoborparkjában.
/We will see them in one piece this winter hopefuly.RBP
2011. július

No comments: