Tuesday, November 22, 2011

2011-ben újra a Heves Megyei Prima Díj jelöltje

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) idén immár hatodik alkalommal díjazza a jók között a legjobbakat: a sport, a kultúra, a művészet, illetve a tudomány terén kiemelkedőt alkotókat.

A jelöltek:

Rostás Beáta
szobrászművész, Egerben született 1979-ben, jelenleg is itt él. 2004-ben szerzett szobrászdiplomát Pécsett. Szakmai sikereiért már diákként köztársasági ösztöndíjat kapott, de volt Heves megye és Eger ösztöndíjasa is. 2009-ben Szerbiában, a Nemzetközi Nő Művészek kiállításán elnyerte a Legjobb Kerámia Kisplasztika díjat, Litvániában szobrát bronzdiplomával jutalmazták. Nyolc egyéni és 40 csoportos kiállításon mutatta be eddigi munkáit. Az elmúlt hét évben 25 nagyméretű köztéri kőszobrot faragott a világ számos pontján, Dubaitól Kínáig.

Budai Gyula
Zagyvaszántón élő nyugdíjas középiskolai tanár a sárospataki tanítóképző Kitűnő Tanuló-érdemrenddel díjazott elvégzése után a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsészkarán szerzett magyar-történelem szakos diplomát. Nemcsak szülőfalujában, Szurdokpüspökiben, hanem hazánk számos oktatási intézményében tanított, így a dunántúli Zircen és a fővárosban is, majd több mint két és fél évtizedig a lőrinci középiskolában oktatta a diákokat. Számos tudományos munka és szakmai tanulmány szerzője. Idén vehette át Aranydiplomáját.

A hatvani Grassalkovich Énekegyüttes 2003 nyarán alakult amatőr, énekelni szerető tagokból Molnár Tamás vezetésével. Céljuk, hogy igényes kórusmuzsikával színesítsék városuk zenei palettáját. Folyamatosan fellépnek nemcsak Hatvanban, hanem a környéken és távolabbi településeken is. Mindemellett rendszeresen szerveznek hétvégi és nyári kórustáborokat. Több önálló hangversenyt, találkozót szerveztek már, s részt vettek számos szakmai megmérettetésen. Repertoárjukban a gregorián dallamoktól a kortárs zenéig kínálnak zenei ínyencségeket.

Király Róbert
Szobrászművész, 1930-ban született Egerben. 1956-ban végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán szobrászművészként. Mestere volt Mikus Sándor és Szabó Iván. Köztéri művei: Balassi Bálint mellszobor (Eger), Prometheus-szobor a Mátrai Hőerőműnél (Visonta), Háborús emlék domborműves sztélé (Bogács), Szomjúság kőszobor (Eger), A család álma mészkőszobor (Eger), Községalapítók mészkőszobor (Sirok), I–II. világháborús márvány emlékmű (Gyöngyöstarján), 1956-os emlékmű (Eger), Az egri színjátszás 300. évfordulója márványszobor (Eger, Gárdonyi Géza Színház)

Kováts Krisztina
zenetanár, Gyöngyösön született, ének-szolfézs-fuvolatanár és karvezető diplomát Debrecenben, bölcsészdiplomát a pécsi egyetemen szerzett. 1980 óta az Országos Filharmónia előadóművésze. 1974-től tanított a gyöngyösi zeneiskolában. Növendékei részt vesznek megyei, országos és nemzetközi versenyeken. Diákjaiból alakította a Schola Musica Fuvola együttest. 1980-ban megkapta a Szocialista Kultúráért elismerést, 1997-ben a Magyar Köztársasági Érdemkereszt ezüst fokozatát, 2006-ban a Jeney-díjat, 2009-ben pedig a Gyöngyös Város Kultúrájáért kitüntetést.

Kozma István
festőművész, 1937-ben született Szatmárnémetiben. Nagybányán kezdte tanulmányait, majd a Kolozsvári Képzőművészeti Akadémiára járt. 1990-ben költözött Magyarországra, jelenleg Egerben él. Munkásságát gazdag anyaghasználat jellemzi: festményeket, grafikákat, freskókat, szőnyegeket, textilmunkákat, fémdomborításokat, kerámiákat, szobrokat, faintarziákat és fafaragásokat készít. Egyéni kiállításai a teljesség igénye nélkül: Nagybánya (1963–1990), Mezőkövesd (1998), Miskolc (1999), Sárospatak (2000), Felsőzsolca (2008), Debrecen (2008), Budapest (2008).

Musica Aulica Régizene Együttes
Az együttest 1988-ban alapították Egerben. Legfőképp XVI–XVII. századi magyar és közép-európai főúri udvarok zenéjét szólaltatják meg. Az elmúlt években a középkori és barokk zenével sok azonosságot mutató népzenei anyaggal is gazdagodott a repertoárjuk. Számos régizenei fesztiválnak voltak főszervezői. Több koncertjük volt külföldön is: felléptek már Németországban, Belgiumban, Csehországban, az Európai Unió által szervezett Érdekes hangszerek fesztiválján Franciaországban, a Macon-i Európa Fesztiválon, és a Baden-Baden-i Magyar Héten.

Szakács Józsefné Mészáros Magda
Gyűjtőmunkájának eredménye az a palócbaba-múzeum, ami 1983-tól állandó kiállításként üzemel Mátrafüreden, a régi iskola épületében. A tárlat anyaga több mint ötven év kitartó munkáját mutatja be: a Palócföldet bejárva darabról darabra vásárolta össze a régi hímzéseket, lakástextileket és viseleti darabokat. A lakástextileken talált gazdag hímzésvilágot föl is dolgozta, sok munkája zsűrizett, országos pályázatokon díjazott alkotás. Munkája elismeréseként megkapta a Népi iparművész címet, és a Gyöngyös Város Kultúrájáért kitüntető díjat.

Sajtos Attila
az EVENTUS Üzleti Művészeti Középiskola, Szakiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója, amely 1991-ben felnőttképzési intézményként jött létre. Az iskolaszervezet célja a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok esélyegyenlőségének elősegítése. Igazgatói munkássága alatt hozták létre a régióban addig hiányzó középfokú művészeti képzést. Ez idő alatt indították útjára az elektronikus grafikus, majd alkalmazott grafikus, kiadványszerkesztő, játék- és animációsfilm-készítő, dekoratőr és kirakatrendező kurzust.

Fehér Jánosné
Népi iparművész, 2006 óta a Népművészet Mestere. Egerben él. 2005-től a Heves Megyei Népművészeti Egyesület elnöke, 2000-től vezeti az Országos Csipke- és Viseleti Alkotótábort Tokajban. Díjai: Gránátalma Díj, Zilahy-díj, a Magyar Művészeti Akadémia Díja, Népi Iparművészeti Nívódíj, Népi Iparművészek Országos Kiállítása, Arany Oklevél 1987-ben, Országos Népművészeti Kiállítás I. díj, Ezüst Oklevél, bronzplakett, Kis Jankó Bori Országos Hímző-pályázat I. díj, Országos Textiles Konferencia I. díj, II. díj, III. díj.

No comments: