Tuesday, December 6, 2011

Temesvárról, szakmáról a Heves Megyei Hírlapban/ In the news in Eger/ Hungary

Lea Istennő piros palástban

2011. december 6. 15:15
Egres Béla
SZOBOR | Nem a két végén égeti a gyertyát. Az ő gyertyájának legalább hét ága van.
http://www.heol.hu/heves/kultura/lea-istenno-piros-palastban-416024

Hol itt, hol ott tűnik föl a világban. Cikázik ide-oda, s ahol, mint vörös villám, lecsap, nyomot hagy maga után.Ő Rostás Bea, Piros, a szobrász, aki mindig Egerbe tér haza, ahol a minap kapta meg a Heves Megye Príma Díjasa kitüntető címet.

Rostás Bea azt szeretné, ha a Magyarországot körülvevő országok mindegyikében állna alkotása. E cél felé pedig jó úton halad, már alig van olyan szomszédunk, ahol ne csodálhatnának meg egy-egy Rostás Bea-szobrot. Mint mondja, jelenleg azt az életmódot folytatja, amit szimpózium-szobrászkodásnak neveznek. Vagyis olyan művésztelepekre jár, ahol követ és lehetőséget is kap arra, hogy elképzeléseit megfaraghassa. A fejében kavargó formákon, gondolatokon túl egy fiatal nőhöz kevéssé illő tárgy az állandó útitársa, mégpedig a flex, aminek segítségével rákényszeríti akaratát akár a legkeményebb kőre is, hogy életet adjon a holt anyagnak. Mint mondja, nem a két végén égeti a gyertyát. Az ő gyertyájának legalább hét ága van. A szobrászkodáson kívül rajzol, illusztrál, készül a doktori iskolára, de énekel is. Mindezt úgy, hogy alig van itthon, sőt, mint bevallja: „Két hónap után már zsibog a seggem!”

A megszokástól eltérően legutóbb nem szimpozionon járt, hanem egy temesvári műgyűjtő hívta meg, hogy ott faragja meg legújabb alkotását. A Jecza Péter özvegye, Sorina Jecza által vezetett galéria szoborparkjában született meg az az újabb mű, mely végül a Zeita Lea, vagyis a Lea Istennő nevet kapta a keresztségben. De – ahogyan az Rostás Bea életében már megszokott – ez sem véletlen. Éppen a szobor elkészültének napján jött világra Bea bátyja, Péter kislánya, akit Leának hívnak. A két születés így vált eggyé, s eldöntetett, hogy azt a széles csípejű alkotást, mely egyfajta termékenységi szimbólum, nem nevezhetik másként, mint Leának.

Anya találkozása az istennővel

– Édesanyám először jöhetett el egy szobrom avatására – meséli Rostás Bea –, sőt először látta „élőben” köztéri munkámat. Bár ő érti csak igazán, mit is csinálok, mindig feltétel nélkül támogatott, mégis most tapasztalta meg először, hogy valójában milyen kemény világban kell megállnom a lábamon. A férfi kőszobrászok nem szívesen ismerik el, hogy egy fiatal nő is képes megbirkózni az anyaggal. Ahol lehet, belém kötnek, de nem hagyom magam, és végül úgyis győzök! A tehetség ugyanis nem csak ajándék, de átok is. Ha azonban nem bontakoztatod ki, az bűn!

Lea istennő azonban nemcsak arról nevezetes, hogy – mint igazi, ősi asszonynak – széles és gömbölyű a csípeje, melyet emberalakok öveznek, hanem arról is, hogy a feje egy házat formáz. Házat, vagy még inkább műtermet. Beának ugyanis vágya, hogy ne ezt a „cigány életet” élje, ne kelljen mindig utaznia akár a világ túlsó végére is, egy szép kő vagy lehetőség után, hanem itthon, Egerben valósíthassa meg álmait. Évek óta próbálkozik azzal, hogy sikerüljön itt olyan otthonra lelni, ahol valóban kiélheti alkotni vágyását.

Valóságos mozgalom indult az egyik közösségi oldalon is azért, hogy szülővárosában is láthassunk Rostás-szobrot. Talán ha több időt tölthet itthon az energikus, fiatal művész, egyszer annak is eljön az ideje, hogy itt avassák föl egyik, éppen ide szánt, ide készült művét. Mert ahogy említi, hatalmas élmény volt az is, ahogyan a pezsgő művészeti élettől izgalmas Temesváron fogadták, s megindítónak találta azt is, hogy a szobrok közt gyermekek játszanak délutánonként. Mégis azt tartaná igazán fontosnak, ha itthon mutathatná meg, mire is képes, mi mindent tanult azóta, hogy tizenhárom évesen először állította ki kisplasztikáit.

archív felvétel Gál Gábortól 1996-ból, a 15 éves Rostásról

No comments: