Saturday, May 14, 2011

Riport a Kossuth Rádióban


Szellemi átjáróház - Európa közepén

Határok Nélkül – Kultúráról

2011. május 14. szombat Kossuth rádió 19.25-19.50

Ismétlés 2011. május 15. vasárnap Kossuth rádió 05.35-06.00

Szerkesztő, műsorvezető: Antall István

A hangmester: Gera Csilla

Rostás Beáta szobrászművésznek 23 szobra szóródott szét a nagyvilágban Kínától Egyiptomig, Törökországtól Litvániáig és Csehországtól Németországig. Itthon egyetlen munkája árválkodik, mert munkássága és egzisztenciája csak akkor működhet, ha állandóan utazik, művésztelepről, művésztelepre. Egerben, a lakótelepi fél szobácskában még raktározni sem tudja munkáit. Most Ciprusról érkezett haza és Egeszalókon nyílt kiállítása. A doktori iskolák nem fogadják már mert túl fiatal és túlságosan készen is van. Most arra vár, hogy öregedjen egy kicsit.

Kovács Katáng Ferenc író, költő, műfordító és képzőművész Oslóban él, a helyi egyetemen dolgozik műszaki pályán, de ahogy otthonába tér a magyar és norvég kulturális kapcsolatok önkéntes kultúrdiplomájává válik, Knut Hamsunt vagy kortárs norvégokat fordít, verset ír, vagy rajzol. Oslóban leginkább Nyíregyházát ismeri fel, hiszen amikor Magyarországról az állandó gyanakvás és politikai piszkálódás elől az északi országba érkezett, akkor a vidékies nyugalom fogta meg, a vállaltan zaklatott pőesti kulturális élet túlkínálata után.

Jung Károly néprajzkutató a Bácskai és Vajdasági mondavilág feldolgozásával és kötetbe rendezésével olyan hiánypótló művet adott a kezünkbe amely annak ellenére, hogy nem törekedhetett a teljességre újabb forrásokat tár a kutatók elé, és ezzel együtt újabb szempontokat is az értelmezéshez, feldolgozáshoz. A Fórum könyvkiadó könyvéről Veres Emese Gyöngyvér kérdezi a szerzőt.


Véleményüket észrevételeiket szívesen olvassuk

a kultura@radio.hu címen

Nem lehet elmulasztani!

Utólag is: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / mr1 Kossuth,

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/

No comments: